Ostatni dzień pobytu naszych zagranicznych gości w ramach projektu „We are what we eat” upłynął pod znakiem degustacji specjałów polskiej kuchni, wspólnej zabawy w rytm tańców ludowych oraz podsumowywania spotkania projektowego w Kraśniku.


W piątkowy poranek uczniowie wraz z opiekunami zgromadzili się w kameralnej świetlicy w Słodkowie . Pierwszą atrakcją tego dnia był pokaz lepienia pierogów w wykonaniu mam naszych uczniów. Goście z zainteresowaniem śledzili kolejne etapy przygotowania tego, jakże popularnego u nas dania, a następnie sami z wielkim zaangażowaniem włączyli się w lepienie pierogów. Wszyscy dobrze się przy tym bawili, gdyż efekty pracy niekiedy nieco odbiegały wyglądem od pierogów naszych mam. Po dobrze wykonanej pracy przyszedł czas na degustację. Na stołach pojawiły się m.in. naleśniki, sałatka jarzynowa, pasztet i kiełbasa wiejska, barszczyk czerwony z pasztecikami, kluski śląskie, bigos, smalec z ogórkami kiszonymi i oczywiście pierogi z przeróżnym nadzieniem. Na deser goście mogli spróbować pysznych polskich placków takich jak sernik, pleśniak, ptysie czy piróg z kaszą gryczaną. Kolejną atrakcją, przygotowaną dla gości w tym dniu, był pokaz tańców ludowych w wykonaniu zespołu „Mały Jurśnik” , działającego przy Osiedlowym Domu Kultury Spółdzielni Mieszkaniowej „Pomoc” i prowadzonego przez p. Damiana Tylusa. Zespół zaprezentował uczestnikom spotkania krakowiaka, taniec lubelski, rzeszowski i Stara Warszawa. Zarówno opiekunowie, jak i uczniowie byli zachwyceni wdziękiem, kostiumami i umiejętnościami członków zespołu. Nic więc dziwnego, że bardzo chętnie odpowiedzieli na zaproszenie opiekuna i lidera zespołu do wspólnej nauki polskich tańców. Trzeba przyznać, że młodzi ludzie okazali się niezwykle pojętni i po krótkich próbach byli w stanie zatańczyć w rytm krakowiaka. Zespołowi pięknie przygrywało trio instrumentalne (akordeon, klarnet, bębenek). Ubrani w kolorowe stroje i kapelusze panowie okazali się być niezwykle pomocni zwłaszcza przy nauce poszczególnych tańców. 

Niezwykle miłą i naprawdę słodką niespodzianką był przepyszny tort z napisem „Comenius” przygotowany przez babcię jednego z uczniów. Wszystkie grupy zrobiły sobie pamiątkowe zdjęcie z niezwykle pięknie prezentującym się tortem.
Jako, że był to ostatni dzień spotkania projektowego przyszedł czas na wspomnienia. Wiele ciepłych emocji wzbudził pokaz zdjęć z pobytu w Kraśniku, Lublinie i Sandomierzu. Z rozmów z młodzieżą i opiekunami wiemy, że wywożą oni z Polski wiele miłych i sympatycznych wspomnień. Otwarcie też przyznali, że udało nam się obalić kilka stereotypowych opinii, jakie funkcjonują o Polsce w ich ojczystych krajach. Stwierdzili również, że nasze polskie dania są smaczne, a jednocześnie zupełnie odmienne od tego co jedzą na co dzień. 
Naszych gości pożegnaliśmy w bardzo wczesny sobotni ranek. Nie obyło się bez łez i długich uścisków. Mamy nadzieję, że spotkanie projektowe w Kraśniku spełniło oczekiwania zarówno naszych uczniów jak i gości z zagranicy, a liczne przyjaźnie zawiązane w ciągu ostatnich dniu będą się dalej rozwijać. Z niecierpliwością będziemy oczekiwać kolejnego spotkania, tym razem we Francji.
 

Zapraszamy do galerii ...

Brązowa Tarcza

Kalendarz

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
31

100 lat "Górki"

Projekty unijne

 

rpo

 

 

 

Ustawienia szablonu
Wybierz kolor
Red Green Blue Gray
Kolor tła
Kolor tekstu
Czcionka Google
Rozmiar czcionki
Krój czcionki
Scroll to top